135. час- Српски језик- Кројач и див- Браћа Грим

135. Кројач и див- Браћа Грим

Разговарали смо о бајкама браће Грим. Научили смо ко су били Јакоб и Вилхем Грим. Анализирали сте за домаћи задатак бајку по избору.

Данас ћемо анализирати још једну бајку од браће Грим која се зове „Кројач и див“

Запишите наслов и послушајте бајку. Док слушате, пратите у вашим Читанкама на стани 78. и подвлачите мање познате речи, уколико их има.

Запишите:

Непознате речи:

капак-метална или дрвена заштита на било ком прозору

распут- неприступачан терен

поврне се-поврати се

устобочи се-усправи пред неким

узмах-повратак назад

дометнућу-додаћу

убоги- сироти

Врста дела: бајка

 

Место радње: кројачница, шума, пећина

Време радње: једном давно

Тема радње: Пустоловине младог кројача који је захваљујући мудрости, али и храбрости успео надмудрити дива.

Идеја радње: Никада не треба умањивати важност храбрости и памети, који су важни у животу како би се могли снаћи у бројним ситуацијама.

Анализа ликова

Кројач – мудар, храбар и домишљат главни лик. Било му је доста обичног живота и одлучио је кренути у авантуру како би упознао остатак света. Схватио је да се живот не састоји само од једноличног рада и пребивања на само једном месту. Свет му је могао понудити много више од тога, зато је узео само оно најосновније и упустио се у авантуру. И имао је право. Чим је мало изашао из познатог места, одмах су му се почела догађати разна узбуђења и изазови. Али кројач је био врло домишљат и знао је како сачувати живу главу и створити име од себе. Није допустио да га ишта поколеба. На том путу је сусрео дива с којим се обожавао надмудривати. Волео га је задиркивати и с радошћу је прихватао сваки његов изазов. Због своје домишљатости је успео до краја излудити дива, толико да је овај помислио како је пролупао. Кројач се није бојао ставити властити живот на коцку само како би га учинио занимљивијим.

 

Див – наиван горостас, спреман под сваку цену смислити што тежи изазов којег кројач неће моћи извршити јер не верује у његову снагу. Живео је у пећини те је већину времена био лоше расположен. Када се у његовом животу појавио кројач, који је једним ударцем убио седам муха, и када је схватио колико је храбар и способан почео смишљати све теже изазове док га овај није и посљедњи пут надмудрио. Био је толико велик, а тако плашљив. Див је прави доказ да величина нема ништа с храброшћу. Њему је величина понекад чак била и сметња. Кројач га је толико пута успио надмудрити, а див није био довољно паметан да то прозре, па чак ни да се освети. Све што је могао је љутити се и надати да ће једном успети докрајчити Кројача.


Коментари