146. час- Српски језик- Замислите, Душан Радовић

146. Замислите, Душан Радовић

О Душану Радовићу научили смо много тога. Како бисмо се подсетили и записли неколико битних реченица о њему, кликните овде.

Данас ћемо учити његову песму „Замислите“. Запишите наслов, а затим послушајте видео. Док слушате видео, пратите песму у вашим читанкама и подвуците непознате речи уколико их има.

Песма “Замислите” једна је од познатијих песама Душана Радовића.

Непознате речи:

Тема: Песник говори о принцези Нађи која је једног дана пала с лађе и изгубила се на мору. Нико од племића и адмирала није хтео да оде за њом и спаси је, осим Кађе разбојника. Будући да је био тако храбар и спасио му кћер, краљ му је за награду ипак дао њену руку.

Порука или идеја песме да не треба судити другима по томе колико су утицајни и богати, већ по њиховим делима.

Песма “Замислите” написана је као бајка у стиху. Има своју радњу и ликове, значајне мотиве и на крају поуку. Ипак, поред тих одлика епске песме, има и одлике лирске. Песничке слике описане су разним песничким сликама, песма има риму и врло је ритмична. Оно бајковито у њој су помало необјашњиви мотиви карактеристични за бајке, али песник их већ насловом успева да објасни, јер све оно о чему песма говори – налази се у нашој машти. Песма не само да тако почиње, стихом “Замислите децо”, него је то и њен наслов, дакле главни мотив.

Ова песма има једанаест строфа. У песми има риме, па је она врло ритмична, унаточ томе шта јој нису сви стихови исте дужине. Свеједно, врло је лако читљива и разумљива, због чега је јако занимљива.


Илуструјте песму по песничким сликама.


Коментари