Подршка инклузији у општини Брус

Пројекат „Подршка инклузији у општини Брус“, реализује Центар за развој образовања и културе, а финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Циљ пројекта је је унапређивање образовне и социјалне инклузије деце и младих из осетљивих група у општини Брус информисањем и едукацијом наставника и родитеља. У складу са циљем, тренутно се реализују следеће активности:
АКТИВНОСТ 1: Састанак чланова тима „ИО Брус“ – 4 састанка, на којем се евиденитрају прикупљени подаци о особама које имају сметње у развоју, прављење педагошког профила, где ће сваки представник тима из свог сектора пружити информације, а све у циљу свеобухватног приступа за решавање проблема лица којима је потребна образовна и социјална подршка и предлажу се мера за унапређење инклузивног образовања у пракси, пружање подршке школама у процесу индивидуализације наставе за децу, а сваки представник у свом сектору обавештава и реализује планирано. Први састанак је одржан 28. 1. 2017, а Извештај са састанка добиле су све школе.
АКТИВНОСТ 2: Асертивни тренинг и семинар/ обука за наставнике
Подршка инкузији кроз примере добре праксе и Асертивне вештине у раду са родитељима и ученицима са посебним потребама. Семинар биће одржан 18. и 19. 2. 2017. У Малој сали Центра за културу, са почетком у 9 часова.
АКТИВНОСТ 3: Увођење педагошког асистента у школе. Педагошког асистента ангажује Удружење и одобрава и финасира Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у трајању од два месеца, почевши од 13. 2. 2017, закључен Уговором о делу између Центра за развој образовања и културе и педагошког асистента. Циљ ове активности је да на практичном примеру родитељи, наставници, стручни сарадници и представници Локалне самоуправе уоче значај додатне подршке и помоћи деци и ученицима, наставницима, сарадницима, да уоче значај сарадње са надлежним установама, организацијама и удружењима, размену информација између установа.
Специфични циљ активности: Оснажити наставнике, учитеље, родитеље и ученике увођењем асистента- сарадника у школе.
Аутор и реализатор пројекта: Тијана Милисављевић
Реализатори: Ана Радмановић, Сенка Вукајловић, Слађана Дринић

Коментари