Трећа балканска конференција "Свијет образовања брише границе"


 У Београду је у периоду од 30.10. до 02.11. 2019. одржана трећа балканска конференција ANN_EX_YU  “Свијет образовања брише границе“, на неколико локација, од Хотела Роjал Ин и ОШ Краљ Петар Први, преко Пете београдске гимназијеБибилотеке Града Београда, Конака кнегиње Љубице и Учитељског факултета, па до Дечјег културног центра Београд, где је одржан трећи дан конференције. Домаћини ове треће конференције су били српски наставници, баш као што су током друге, били црногорски, а током прве, наставници Македоније.

Овој конференцији, другачијој и по енергији и по коценпцији од свега до сада виђеног региону, присуствовали су наставници из шест држава са простора бивше Југославије. Помешали су се македонски, црногорски, српски, босански, хрватски и словеначки језик и сабрали се у један, наш језик, како нам рекоше домаћини. 

Први дан конференције био је резервисан само за пуноправне чланове Асоцијације који су то постали у претходном периоду захваљујући својим импозантним биографијама. Оснивачи су током окупљања поднели извештај о реализованим активностима након окупљања у Црној Гори и поделили са присутнима нека од искустава са студијских путовања у Данску и Индију, где су боравиле две делегације Асоцијације, током овог лета.


Другог дана конференције, учесници су обишли ОШ Краљ Петар Први и Пету београдску гимназију где су имали прилику да се упознају са формалним српским образовањем. У Петој београдској гимназији имали су изузетну добродошлицу, где су их дочекали љубазни домаћини, директорка, наставници и ученици. 



Учесницима је потом пружена прилика да присуствују радионицама на три локације у Београду, па је тако једна група, најбољих наставника региона, боравила у Конаку кнегиње Љубице где су имали прилику да учествују у пројекту “Београд, Михаилов град” подржаном од стране Секретаријата за културу Града Београда. Учесници су на један интерактиван начин упознали једну историјску епоху и дух Београда тог времена. Могли су да савладају технике ручног рада, да праве фризуре које су се носиле у то време, да плешу Полонезу и Валцер, али и да овладају техником мачевања, баш онако како се то некада практииковало на двору Обреновића. Вече, под називом Мириси књиге и стваралаштва, реализовано је на Учитељском факултету, где су наставници излагали своје интерактивне књиге, промовисали наставничко стваралаштво и примером показали зашто јесу лидери образовања у региону. 
Тијана Милисављевић учествовала је као промотер наставничког стваралаштва у категорији ствараоца стручне литературе, представљајући Водич за јачање социјалне и образовне инклузије.


Трећи  дан Конференције почео је необично, онако како учесници образовних догађаја са овог простора нису навикли. Почео је аматерском позоришном представом под називом С оне стране у изведби наставника ОШ Мејдан из Тузле, из Босне и Херцеговине, а по тексту наставнице из Крагујевца. Садржај представе алудирао је на замењене друштвене улоге, јер је чињеница да су данас наставници и њихове породице на самој маргини друштва, а да су на цени неке мање пожељне вредности, које су стицајем околности узурпирале "опасну" количину медијског простора кроз које су агресивно почеле да се намећу као пожељне вредности код најмлађих. Путем ове представе послата је недвосмислена порука наставницима региона, да они јесу важни, али да се у новом времену нису довољно снашли и да морају да покушају да врате своју улогу у друштву која се урушавала свих ових година "које су појели скакавци"

Тијани Милисављевић додељена је Похвалница за ентузијазам, резилијентност и инвентивност, сертификат за учешће у раду треће конференције "Свијет образовања брише границе" и сертификат за учешће у промоцији наставничког стваралаштва у оквиру 3. балканске конференције "Свијет образовања брише границе"









Прегршт емоција изазвао је део конференције у којем је представљено петоро нових АНН_ЕX_YU-амбасадора, овај пут сви из Србије, где су присутни могли чути носталгична сећања на њихове најдраже учитеље из времена бивше Југе, којима су се јавно захвалили на свему што су за њих учинили. Асоцијацију најбољих наставника сада представљају и српски амбасадори:
Весна Недељковић, наставница-Амбасадор АНН_ЕX_YU
Душица Златарић Живковић, родитељ-Амбасадор АНН_ЕX_YU
Јасна Јанковић, српски синдикални лидер-Амбасадор АНН_ЕX_YU
Снежана Павловић, андрагог-Амбасадор АНН_ЕX_YU
Сања Драгичевић Бабић, ТВ водитељ и новинар-Амбасадор АНН_ЕX_YU

Преузето са сајта:http://najboljinastavniciexyu.com/sr/asocijacija/dogadjaji/pocast-nastavnickoj-profesiji?fbclid=IwAR355wBMXO4LdTG3ZCfxAwrHA3U0CTXHraKGEV9QyKwS01Jscbf3UnELt-c

Коментари