Дидактичке игре за развој говора

Дидактичке игре за развој говора омогућавају  да се код детета богати речник, да  се побољша и учврсти знање и да се развије интересовање. Постоји много узбудљивих и занимљивих игра за развој говора од најранијег узраста.

❤ ДИДАКТИЧКЕ ИГРЕ СА 1-2 ГОДИНЕ

👉Игра: „Цеви и звиждаљке“ За почетак узмите једноставне цеви или звиждаљке које ћете моћи врло лако користити. Покушајте да изаберете звиждаљке које су светле и удобне за бебу, које стварају пријатне звуке. Само покушајте да „свирате“ са бебом наизменично, онда можете закомпликовати задатак и дувати неколико пута, а затим покушати да звиждите неку просту мелодију.

👉Игра: „Ко је дужи или гласнији“ Одаберите звук, као што је "а" или "у" и такмичите се ко може да га растегне дуже или гласније. Детету ће се несумњиво допасти таква игра, тренираће његов говорни апарат и помоћи му да научи слова у будућности.

👉Игра: Шта животиње кажу-ономатопеја- Можете користити картице са животињама или фигурице животиња. Реците беби ако још увек не зна које звукове производи ова или она животиња. На пример, свиња грокће – гро, гро, коза блеји - бее-беее. Када беба већ научи како свака животиња говори, можете му једноставно показати карту или фигуру и пустити га да изговори звук ове животиње. Таква игра је веома погодна за развој говора и омогућава вам да бебу упознате са животињским светом.

👉Игра: Понављачи-  Нађите или смислите мале риме, нешто попут - "Гуске, гуске - ха-ха-ха, хоћеш да једеш - да-да-да." Прочитајте их наглас и изражајно својој беби и замолите је да понови последње поновљене слогове за вама. Таква игра добро тренира говор, а такође формира вештине правилног изговора речи.

❤ КАКО РАЗВИТИ ГОВОР КОД ДЕЦЕ ОД 2 ДО 3 ГОДИНЕ

У овом узрасту дете зна називе одевних предмета, намештаја, играчака...Задатак одраслих је да га науче да комбинује предмете у групу на сличним основама, да даје име групи. Језички развој детета у овом узрасту можете видети ОВДЕ

👉Игра: „Екскурзија“ Узмите једну од омиљених играчака вашег малишана, као што је плишани медвед или лутка, и позовите га да га поведе у обилазак куће. Пустите дете да, најбоље што може, покаже и каже играчки где спава, где једе и где се игра. Можете говорити у име играчке, постављати питања у њено име. Таква игра развија не само говор, већ и учи дете да се добро креће у простору, памти називе кућних предмета и радњи.

👉Игра: „Заврши моје речи“ Одаберите 10-15 једноставних речи које ваше дете већ зна.  Позовите га да заврши сваку реч уместо вас. На пример, кажете - "жира ...", а дете завршава реч "фа" уместо вас. Ако је детету и даље тешко да заврши реч, а да не види предмете, онда се можете играти показивајући картице са сликама. Таква игра добро развија говор, тренира пажњу и памћење.

❤ ДИДАКТИЧКЕ ИГРЕ СА 4 ГОДИНЕ

У овом узрасту дете треба да се креће у простору и времену, да зна речи „јутро“, „дан“, „вече“, „ноћ“. Језички развој детета у овом узрасту можете видети ОВДЕ

👉Дете треба да одговара на питања, правилним грађењем реченица. Нека вам каже како му је прошао дан, шта је било ујутру, поподне и тако даље. Погодне су игре са улогама, користите своје омиљене играчке као ликове.

 

❤ РАЗВОЈ ГОВОРА КОД ДЕЦЕ 5-6 ГОДИНА

👉Друштвене игре са картама су погодне у овом узрасту. Поремећаје развоја говора у овом узрасту можете видети ОВДЕ

👉Игра „Додатни глас“. Међу сликама деца треба да пронађу предмет у чијем имену нема  гласа „в“, на пример, коњ, мачка, пас...

👉Игра „На слово на слово“. Деца треба да именују што је могуће више предмета који почињу на задати глас.

👉Игра  „Римовање речи“ Једно дете каже одређену реч, друго изговара реч тако да се слаже у последњем слогу са претходном и тако се наставља колико има деце у групи. Пример. једно дете каже рак, друго лак, треће мак, четврто лак....

👉Посебну пажњу треба посветити изражајности говора деце и интонацији. Покушајте да развијете јасноћу у структури реченице, као  и правилан изговор речи.

👉Дидактичке игре помажу богаћењу речника, што је посебно важно у фази припреме за школу. Почните да вежбате што је раније могуће, користите игре које одговарају узрасту и развоју детета.



Коментари