Кашњење у развоју говора и језика

Говор је једна од најбитнијих човекових функција која нас издваја од осталих живих бића. Деца од најранијег детињства, кроз интеракцију са другима уче да причају, прво кроз неразговетне речи, а касније и све смисленије реченице.

Оно што забрињава, јесте чињеница да су данас поремећаји у развоју говора све чешћи. Истраживања показују да је њима обухваћено између 4 и 10% деце. 

Зашто је то тако?

Узроци кашњења у развоју говора

❤Као што дете учи да пузи, хода, трчи, црта и скаче, тако учи и да говори.

Да би дете овладало говором, потребно је да су му све физиолошке основе очуване. Ту подразумевамо очуван слух, вид, интелигенцију, анатомију говорних органа, моторику…Уколико су све ове функције на нивоу дететовог узраста, узрок треба тражити у психосоцијалним факторима, тј. утицају средине у којој дете одраста, која итекако може да утиче да говор касни или да се неправилно развија.

❤Утицај средине на развој говора

Један од главних психосоцијалних фактора на кашњење говора је свакако недостатак интеракције са другим особама.

Колико пута сте видели бебу у колицима којој родитељи испред лица држе телефон из кога „бљеште“ цртаћи, или мало дете у парку које, уместо да се игра, седи на клупи и хипнотисано гледа у екран.

Какву потребу има дете да проговори, ако са њим ретко ко комуницира? Како ће научити прву реч, ако му је пред очима стално нека шарена анимација?

Још једна ситуација је да родитељи не придају превише значаја развоју говора, јер мисле да је то природна појава која ће доћи сама од себе. Вероватно ће и доћи, али касније него што треба и у погрешном облику.

Понекад се родитељи превише ослањају на васпитаче и учитеље од којих се очекује да утичу на целокупан психофизички развој њихове деце, да исправљају „криве Дрине“ и преузимају улогу родитеља.

❤Још један узрок кашњења у развоју говора је и недостатак кретања. Сведоци смо да деца од три године не умеју да скоче, а да предшколци не могу да одрже равнотежу на једној нози дуже од пар секунди.

Опет, и то је повезано са статичним начином живота. Где су оне заборављене дечије игре, попут ластиша, арјачкиње барјачкиње, кликера, жмурке, шарених јаја и сл, у којима се развија целокупна дечија личност. Деца све више седе, статична су, изолована, а самим тим им је и говор мање потребан.

Ако је дете на најмлађем узрасту ускраћено за комуникацију са другим људима, првенствено родитељима, врло је очекивано да ће и говор каснити.

❤Шта треба да радимо ако приметимо да наше дете касни у говору?

Уколико утврдимо да дете нема никакав проблем у психомоторном развоју, одговор лежи у промени навика, како дететових, тако и наших.

У наредним редовима ћемо дати неке предлоге за подстицање развоја говора, укључујући игре и играчке, јер дете најбоље учи кроз игру.

Родитељи би требало активно да учествују у овим активностима и да подржавају али и подстичу дете, а редовност у извођењу ових вежби и игара ће постепено довести до напретка.

❤Вежбице за развој оралне праксије

Да би дете правилно изговарало гласове, неопходно је да има развијену оралну праксију (покретање усана, вилице, језика, меког непца, ларингса).

Ево неких предлога за игре, које деци могу бити итекако забавне:

Све вежбице радите пред огледалом, покажите детету задатак, објасните ако не разуме и тражите да понови:

Исплази језик доле до браде

Исплази језик горе до носа

Умотај језик као палачинку, са стране ка унутра

Гурај језиком образ, један па други

Стави језик између горњих зуба и усне, гурај напоље горњу усну

Стави језик између доњих зуба и усне, гурај напоље доњу усну

Оближи усне у круг, па још једном али на другу страну, промени правац

Цоктање – увлачење ваздуха, зуби стиснути, језик одмах иза зуба, врхом додирује доње зубе

Коњски кас – пуцкетање језиком о средину тврдог непца

Надувај образ, један па други

Надувај оба образа, лупкај образе руком тако да полако издуваш ваздух

Увуци образе унутра, као да их је неки мали усисивач у устима повукао, или као да си јако мршав

Развуци усне у осмех

Напући усне за пољубац

Усне затворене, мрдај језик лево-десно, од једне до друге ивице усана

Усне отворене, мрдај језик лево-десно, од једне до друге ивице усана

Развуци усне на једну па на другу страну лица, као да се смеје само пола лица

Грицкај горњим зубима доњу усну

Грицкај доњим зубима горњу усну

И за крај, један велики зев, уз нагло испуштање ваздуха, да усне забриде као када коњ њишти…






Коментари