Недеља свести о мозгу 2021.

 

Недеља свести о мозгу 2021

-Меримо концентрацију помоћу рајфа-

           Недеља свести о мозгу обележава се широм света средином марта у циљу популаризације неуронаука. Ученици у Грашевцима имали су прилику да испробају „Brainwawe Cat Ears“, или, како га они назваше - „Мождани рајф“. Уши функционишу по принципу електроенцефалографије, заправо, бележе нашу мождану електричну активност, активност префронталног кортекса. Ова структура се налази у фронталном пределу мозга, односно у пределу који се налази у челу и чини предњи део фронталних режњева мозга. Најновија истраживања повезала су префронтални кортекс са активностима као што су изражавање личности, процеси доношења одлука и адекватност одговарајућег социјалног понашања у сваком тренутку. „Brainwave Cat Ears“ ради помоћу сензора за мождане таласе.

     Сензор на предњој страни овог рајфа, заједно са малим сензором на уху, омогућава ушима да тачно померају у складу са тренутним расположењем- Уколико смо опуштени, уши се спуштају, а уколико смо концентрисани, уши се подижу.

      По процени овог уређаја, на часу математике концентрација ученика била је на завидном нивоу. На часу музичке културе, док певају, такође, али када су уживали слушајући музику, уши су биле спуштене. По процени учитељице, али и ђака, био је то веома интересантан, продуктиван и забаван дан. Захваљујемо се Васић Алекси и Центру за промоцију науке на прилици да обележимо ову недељу и да испробамо ову занимљиву справицу.









    

 

 

Коментари